De griepprik
Wat is de griepprik?
Een vaccin is een injectie die dode cellen van een virus bevat. Bij het griepvaccin zijn dit dus cellen van het griepvirus of influenzavirus. Je lichaam reageert op deze cellen alsof ze een bedreiging vormen en gaat meteen antistoffen aanmaken om je te beschermen tegen de bedreiging. Op die manier heb je reeds een afweersysteem opgebouwd tegen het virus vooraleer het daadwerkelijk in je lichaam komt en word je dus niet ziek. Het griepvaccin werkt ongeveer zes maanden. Daarna verdwijnen de antistoffen uit je lichaam en kan je opnieuw ziek worden. Het vaccin beschermt enkel tegen één variant van het virus. Dit wil zeggen dat je, ook als je gevaccineerd bent, toch nog ziek kan worden van een andere variant van het virus. In principe moet je ieder jaar opnieuw ingeënt worden tegen het griepvirus. Je kan dit best doen in oktober of november, gezien griep het vaakst voorkomt tussen november en maart. Hou er rekening mee dat het vaccin pas effect heeft na twee weken. Je kan er dus beter tijdig aan beginnen.
Wat je moet weten!
- Het griepvaccin werkt pas vanaf twee weken na de injectie en is zes maanden werkzaam.
- Je kan je beter niet laten vaccineren wanneer je al ziek bent of wanneer je allergisch bent aan één van de bestanddelen van het vaccin.
- Bij een epidemie wordt gemiddeld slechts 30 procent van de bevolking ziek. Je hebt dus meer kans om niet ziek te worden dan om het wel te worden.
- Vaccinatie is de enige methode om je tegen griep te beschermen.
- Wanneer je gevaccineerd bent tegen griep, kan je nog steeds griep krijgen. Je kan besmet raken met een andere vorm van influenza. Meestal zijn de symptomen wel minder erg wanneer je ingeënt bent.
- De plek waar je je griepprik krijgt, kan enkele dagen rood en gevoelig zijn. Dit is normaal.
Veel voorkomende misvattingen omtrent griep en het griepvaccin.
- Van het griepvaccin kan je niet ziek worden. Het vaccin bevat geen levende virussen die je lichaam aanvallen. Het vaccin bestaat uit dode virussen en dient enkel om je lichaam te misleiden zodat het antistoffen zou aanmaken. Word je toch ziek vlak na je vaccinatie? Dan ben je vermoedelijk geïnfecteerd met een andere variant van het griepvirus.
- Vele mensen denken dat ze griep hebben wanneer ze eigenlijk een verkoudheid hebben. Ze onderschatten dus het echte griepvirus. Influenza is geen onschuldige verkoudheid en kan in sommige gevallen zelfs dodelijk aflopen. Die griepprik is dus geen overbodige luxe.
- Buikgriep is geen griep. Personen die last hebben van diarree en braken, zijn meestal besmet met enterovirussen of noravirussen, die helemaal niets met influenza te maken hebben. Het influenzavirus zorgt voor klachten ter hoogte van de luchtwegen.
- Antibiotica heeft een negatief effect op je genezing bij griep. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën bestrijden. Gezien griep veroorzaakt wordt door een virus, helpt antibiotica dus niet. Het zou zelfs de genezing vertragen.
- Griep krijg je niet door de koude. Wanneer je in de winterse koude te zomers gekleed gaat, kan je geen griep krijgen. Je moet effectief in contact komen met een griepvirus om het te krijgen. En de koude zelf is dus geen virus. Je kan in principe altijd griep van iemand overkrijgen, of je nu in een T-shirt of een dikke winterjas de straat op gaat.