Hoe begin je eraan?

Hoe begin je eraan?

Waar kan je terecht voor je griepprik:




Je kan een griepprik krijgen bij je huisarts of bedrijfsarts. In verschillende sectoren wordt de griepprik door de werkgever aangeboden en is het dus gratis voor personeel. Dit is van toepassing in de medische sector en bij andere beroepen waarbij je vaak in contact komt met verzwakte of zieke personen. Personen die niet via hun werkgever aan bod komen, kunnen aan de huisarts vragen om een vaccinatie. De huisarts heeft voldoende vaccins op voorraad om je meteen te kunnen helpen. De prik is ieder jaar beschikbaar vanaf oktober.

De griepprik is gratis voor personen die een verhoogd risico lopen:

  • personen die ouder zijn dan 60 jaar
  • personen die lijden aan diabetes
  • personen die een nieraandoening of verminderde nierwerking hebben
  • personen die een hartaandoening hebben
  • personen met een verlaagde weerstand

Wanneer je niet tot één van deze risicogroepen behoort, moet je de griepprik zelf betalen. Het vaccin kost tussen de 10 en 15 euro.

Hoe gaat alles in zijn werk?

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vraagt advies bij specialisten omtrent het griepvirus. Op basis van die informatie wordt er beslist wie tot de risicogroep behoort en in aanmerking komt voor een gratis griepprik. Ze stellen richtlijnen op die op hun beurt gecontroleerd worden door het Centrum voor Bevolkingsonderzoek. De eigenlijke organisatie en coördinatie gebeurt door de stichting NPG. Ze verdelen de informatie, stellen brochures op en communiceren met de huisartsen.

De huisarts stuurt een uitnodiging of brochure naar zijn cliënteel die zich in de risicogroep bevinden. Op deze uitnodigingen wordt massaal gereageerd en vaak worden speciale dagen besteedt aan het inenten van grote groepen mensen. Vaak worden doktersassistenten en verpleegkundigen opgetrommeld om op korte tijd veel vaccins te kunnen verdelen. Personen die niet mobiel zijn, krijgen een bezoekje aan huis.

De huisarts heeft voldoende vaccins voorradig. Je hoeft dus niet zelf naar de apotheker te gaan. De griepprik wordt meestal in de bovenarm geïnjecteerd. Na de inspuiting kan de injectieplaats een beetje rood en gevoelig worden. Dat is normaal en de roodheid verdwijnt na een dag of twee.

Het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb houdt zich bezig met het documenteren van bijwerkingen van het vaccin. Deze worden jaarlijks bestudeerd en gepubliceerd.