Wat is griep?

Wat is griep?




Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en manifesteert zich meestal op de luchtwegen. Het virus verspreidt zich erg snel en heeft dus een korte incubatieperiode. Twee tot zeven dagen na een contact met het virus kan je al ziek worden, maar meestal treedt de ziekte al op na twee dagen.. Griep kan dodelijk zijn voor personen met een verlaagde weerstand. Jaarlijks zijn er duizenden gevallen van griep in Nederland, met een klein percentage sterfgevallen als gevolg.

Wat zijn de oorzaken van griep?

Griep of influenza wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het influenza-A-virus werd oorspronkelijk terug gevonden bij vogels. In de loop der jaren is het virus geëvolueerd en vandaag de dag kennen we het influenza-B-virus, dat overdraagbaar is op mensen. Het virus wordt overgedragen door het ademhalingsstelsel. Dit wil zeggen dat het virus zich via de luchtwegen verplaatst. Om over te gaan van mens op mens kan hoesten of niezen voldoende zijn. Speekseldruppels die in de lucht terecht komen zijn uiterst besmettelijk en meestal de oorzaak van besmetting. Het virus verspreidt zich via direct contact, zoals kussen of iemand de hand schudden. Maar ook via indirect contact wordt het virus verspreidt: via een deurklink of een openbare telefoon.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van griep lijken erg op die van een verkoudheid. De eerste dagen heb je last van keelpijn, een loopneus, hoesten en niezen. Bij een gewone verkoudheid ga je je beter voelen nadat deze symptomen de revue zijn gepasseerd. Bij griep treden na deze eerste symptomen nog andere ongemakken op. De zieke krijgt hoge koorts die snel oploopt tot 39° en hoger. Die koorts is vergezeld van hevige rillingen en zware hoofdpijn. Er ontstaat pijn in het hele lichaam: spierpijn, keelpijn, hoofdpijn. De eetlust vermindert en de zieke is vermoeid, lusteloos en verzwakt. Na een weekje uitzieken, al dan niet met de hulp van medicatie, verdwijnen de symptomen langzaam en zal de patiënt zich beter gaan voelen. De meeste symptomen nemen af na een week, maar de vermoeidheid en spierpijn kunnen je langer parten spelen. Ook de hoest blijft vaak langer dan een week.

Welke soorten griep bestaan er zoal?

Griep treedt vaak op in epidemies, gezien de overdracht vlot en snel verloopt. Uitbraken zijn seizoensgebonden en blijven meestal beperkt tot de koudere maanden. Ook in tropische klimaten komt griep het ganse jaar voor, met af een toe een grotere opstoot. Soms gebeurt het dat er een pandemie ontstaat: een wereldwijde epidemie.

Het griepvirus verandert continu. Daarom is er jaarlijks een nieuw, aangepast griepvaccin beschikbaar, specifiek voor de griepvariant van dat moment. Wanneer je zelf griep krijgt, bouw je weerstand op tegen dat specifieke virus dat je lichaam bestreden heeft en word je immuun. Je zal daarna niet meer ziek kunnen worden van hetzelfde virus. Daarom is het lastig dat het griepvirus continu verandert, want zo komt het dat het jaar na jaar griep kan blijven krijgen, omdat je niet immuun bent aan de nieuwe variant.

  • Vogelgriep. In 1997 bleek dat een griepvirus dat eigenlijk bij pluimvee voorkomt en niet overdraagbaar is op mensen, veranderd was zodat het toch besmettelijk werd voor mensen. Deze nieuwe variant van het influeza virus zorgde voor een epidemie in Zuidoost Azië om later ook Europa te bereiken.
  • Varkensgriep of Mexicaanse griep. De varkensgriep is ook een variant die van dieren naar mensen werd overgedragen en zorgde in 2009 voor een pandemie.
  • Spaanse griep. Deze griepvariant brak uit tijdens de eerste wereldoorlog. Miljoenen mensen overleden aan het Spaanse griepvirus.

Deze varianten zijn voorbeelden van virussen die dankzij hun variantie de kans kregen om uit te breken als epidemieën of zelfs pandemieën. Niet ieder virus heeft hetzelfde effect op mensen.

Hoe kan griep behandeld worden?

Het lichaam is in principe voldoende sterk om het griepvirus zelf te bestrijden. Vaak wordt er toch een behandeling voorgeschreven. Deze bestaan veelal uit antivirale middelen. Wanneer je erg veel last hebt van griep, kan je best even langs de huisarts gaan om een behandeling in te zetten. Als je bijvoorbeeld erg kortademig bent, veel slijm ophoest of langer dan vijf dagen hoge koorts hebt, is het raadzaam om een dokter te bezoeken.

Voorkomen is beter dan genezen!

In ons land wordt er massaal aan preventie gedaan. Deze preventie is voor iedereen beschikbaar in de vorm van een griepprik. Je leest er alles over op deze webpagina. De griepprik is een van de mogelijkheden om griep te voorkomen, maar natuurlijk kan je ook je weerstand omhoog halen door een gezonde levensstijl en voeding aan te houden. Hoe kan je jezelf wapenen tegen griep:

  • neem voldoende vitamine C op
  • beweeg veel en slaap voldoende
  • eet gezond en gevarieerd
  • was regelmatig je handen
  • blijf uit de buurt van mensen die hoesten of niezen

Wie loopt meer risico?

Personen met een verzwakt immuunsysteem zijn ten eerste vatbaarder om het virus te krijgen. Maar ze zijn, ten tweede, ook minder in staat om zelf het virus te bestrijden. Ze zijn beter beschermd met de preventieve griepprik. Tot deze risicogroep behoren:

  • personen die ouder zijn dan 60 jaar
  • diabetespatiënten
  • personen die in een instelling verblijven
  • personen met hartklachten of die een hartoperatie hebben ondergaan
  • personen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan
  • personen met een verminderde nierwerking
  • personen met longaandoeningen
  • personen die geïnfecteerd zijn met HIV

Zwangere vrouwen behoren niet tot de risicogroep. Het ongeboren kind krijgt het griepvirus niet over via de navelstreng. Let op dat je voldoende drinkt en wanneer de symptomen ernstig worden, kan je best contact opnemen met de huisarts.

Griep wordt vaak onderschat en vele mensen menen al griep te hebben, wanneer ze eigenlijk gewoon verkouden zijn. Informeer jezelf over de mogelijkheden en klik rustig even verder op deze website om meer te weten te komen over griep en het griepvaccin.